Stiri

Pledoarie pentru respectarea drepturilor

36 de organizatii neguvernamentale din Romania si din strainatate sustin scrisoarea deschisa adresata de ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA) autoritatilor. Scrisoarea atrage atentia asupra situatiei femeilor implicate in prostitutie din Romania: scrisoare deschisa fete prostitutie sex comercial.

Infectia cu HIV si dreptul de a adopta un copil

Una dintre filialele ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA) a inaintat recent Oficiului Roman pentru Adoptii o petitie prin care semnala incalcarea dreptului unui cuplu — in care unul dintre membri este persoana cu infectie HIV — de a adopta un copil. Anexam raspunsul acestei institutii cu privire la cauza expusa: infectia cu HIV si adoptia.

Rezoluţie CNCD la două petiţii înaintate de ARAS în numele Reţelei legale HIV/SIDA

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a soluţionat recent două petiţii redactate de Reţeaua Legală HIV/SIDA în 12.11.2008: cea referitoare la notarea diagnosticului de infecţie cu HIV pe adeverinţele medicale necesare pentru solicitarea indemnizaţiei de şomaj şi pe certificatele de concediu medical şi cea referitoare la înscrierea aceluiaşi diagnostic pe adeverinţele de înscriere în şcoală şi facultate, precum şi pe scutirile medicale pentru orele de educaţie fizică.

Puteţi citi hotărîrea CNCD aici.

ZIUA MONDIALĂ SIDA E ÎN FIECARE ZI!

Comunicat de presă – 1 Decembrie 2008

Asumarea reală a responsabilităţii la vârf (leadership), implicarea factorilor de decizie şi a liderilor în cauza HIV/SIDA constituie tema generică, aleasă pentru campaniile dedicate, în 2007 şi 2008, Zilei Mondiale SIDA. Conceptul este promovat alături de sloganul “Stop SIDA! Onoraţi-vă promisiunile!”, care va rămâne acelaşi în toată perioada 2005-2010. Ziua Mondială SIDA este celebrată în fiecare an, la 1 Decembrie.

Ediţia de anul acesta a Zilei Mondiale SIDA coincide, în România, nu numai, cum se întâmpla de obicei, cu Ziua noastră Naţională, ci şi cu alegeri parlamentare. Pentru ARAS, însă, Ziua Mondială SIDA e în fiecare zi. Dacă sunteţi curioşi să aflaţi care sunt activităţile prin care marcăm această zi, vă stăm la dispoziţie cu informaţii la sediul nsotru sau telefonic. Vă vom putea descrie serviciile pe care le acordăm zi de zi şi seară de seară, cine ne sunt beneficiarii, cine finanţatorii, care sunt dificultăţile cu care ne confruntăm, care ne sunt succesele, care sunt nevoile reale şi distanţa până la acoperirea lor.

Veţi afla că 90% din programele noastre sunt finanţate din surse externe şi că acestea sunt în pericol de a dispărea (şi) din cauza crizei economice pe care o traversează acum umanitatea. Vă vom spune că, de mulţi ani, ne străduim să convingem statul român — şi el sărbătorit! — să-şi asume programe de prevenire HIV în rândul grupurilor vulnerabile faţă de HIV/SIDA, de educaţie pentru publicul larg, de sprijin pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, desigur, fără nici un succes.

Se spune că “leadership” înseamnă puterea şi autoritatea de a face schimbări. De a conduce prin acţiune şi exemplu personal. Un lider este cineva care răspunde de nevoile comunităţii, îi sprijină pe ceilalţi în planificarea şi desfăşurarea activităţilor lor şi îi încurajează atât prin cuvinte, cât şi prin resurse. Liderii pot ajuta la articularea unei viziuni, pot construi legături şi acţiona concret în favoarea unor cauze.

Ca în fiecare an, începând din 1992, principalii factori de răspundere din România vor primi scrisorile noastre de înştiinţare cu privire la semnificaţia acestei zile, la urgenţa cu care trebuie intervenit, precum şi invitaţia de a se implica efectiv în politicile sociale şi de sănătate aflate în suferinţă, în pofida angajamentelor asumate la nivel diplomatic.

Maria Georgescu

director executiv ARAS

_______________

Comunicat de presă

16.09.2008

ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA – îşi manifestă dezacordul faţă de comercializarea în farmaciile cu circuit deschis (reţeaua Centrofarm) a testelor HIV rapide.

ARAS consideră că această acţiune intră în contradicţie cu recomandările instituţiilor internaţionale referitoare la testarea HIV. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Programul SIDA al Naţiunilor Unite subliniază necesitatea ca testul HIV să fie însoţit de cei 3 C – Consimţământ, Confidenţialitate şi Consiliere, precum şi de garantarea calităţii testelor.

Aceste cerinţe nu pot fi respectate prin comercializarea testelor HIV rapide în farmaciile cu circuit deschis şi, implicit, prin aplicarea lor fără supervizare medicală şi, mai ales, fără o minimă consiliere înainte şi după efectuarea testului.

Cerinţele organizaţiilor internaţionale referitoare la calitatea testării HIV sunt determinate de necesitatea respectării drepturilor omului (şi ale pacientului) şi ţin cont de contextul social în care ne aflăm, respectiv de existenţa discriminării faţă de persoanele infectate cu HIV şi de insuficienta educaţie a populaţiei referitor la sănătate în general şi la infecţia cu HIV în special.

Argumentele împotriva comercializării în farmaciile cu circuit deschis sunt următoarele:

Aplicarea testului de către cetăţeni, fără suport medical, poate determina apariţia de erori în utilizare sau în interpretarea rezultatelor. Menţionăm că prospectul testului (ca la orice alt test HIV rapid) precizează obligativitatea aplicării lui de către personal medical specializat.

Testul HIV rapid, comercializat în condiţiile anunţate de Centrofarm, poate fi aplicat acasă pentru propria persoană sau pentru alte persoane (posibil forţat, abuziv), fără a putea fi garantată înţelegerea, de către cel care aplică testul, a semnificaţiei rezultatului acestuia şi, mai ales, fără respectarea eticii medicale (consimţământ informat, confidenţialitate).

<!–[if !supportLists]–>– Aplicarea testului HIV acasă poate duce la reacţii emoţionale ample (panică, depresie) sau la abuzuri (testare HIV forţată, agresiune, discriminare), comportamente şi reacţii care ar putea fi prevenite prin efectuarea testului în cabinete medicale, însoţit de o minimă consiliere.

<!–[endif]–>– Testul HIV este benefic nu numai ca metodă de diagnostic (cu respectarea prevederilor legale privind confirmarea rezultatului), ci mai ales ca metodă de prevenire a infectării – prin consilierea care însoţeşte testul şi care este centrată pe reducerea riscurilor de infectare cu HIV. În condiţiile aplicării în afara cabinetelor medicale, beneficiile pentru prevenire sunt nule. <!–[if !supportLists]–> <!–[endif]–>

Pentru mai multe informaţii legate de consilierea şi testarea HIV, vă stăm la dispoziţie cu serviciul de informare SIDA Helpline – 0 800 800 033, precum şi cu pagina de internet www.hivnet.ro, care are ca temă infecţia cu HIV şi drepturile omului.

Maria Georgescu,

Director executiv, ARAS

_____________________

Masa rotunda

Institutul de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” a gazduit vineri, 27 iunie a.c., o masa rotunda organizata de ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA) si (RHRN) Reteaua Romana de Reducere a Riscurilor Asociate Consumului de Droguri Injectabile, la care au fost invitati reprezentanti ai institutiilor cu atributii si/sau implicatii in domeniul sanatatii publice. Intalnirea, care si-a propus sa identifice „Solutii reale la probleme reale – ce (mai) inseamna harm reduction in Romania?”, s-a axat pe contributia unor beneficiari ai serviciilor de schimb de seringi (amfitrioni), a ofertantilor de servicii in domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri injectabile (marturii, dificultati in teren, blocaje la nivel legislativ, cadru de desfasurare, incalcari ale dreptului la sanatate etc.), pe cea a decidentilor (servicii medicale pentru persoanele fara acte de identitate si implicarea politiei in desfasurarea programelor de schimb de seringi). Evenimentul s-a bucurat de prezenta dr. Jeffrey Lazarus, de la Serviciul de Boli Transmisibile al Biroului regional OMS Europa. In scurt timp vom reveni cu amanunte legate de rezultatele intalnirii. De aici puteti descarca agenda Seminar Pentru mai multe informatii legate de seminarul european “Tinerii si SIDA” va invitam sa vizitati pagina Youth and AIDS.