Accesul la servicii medicale generale

Serviciile medicale au responsabilitatea morala si legala de a asigura ingrijire de calitate, conform specializarii, pentru toate persoanele asigurate sau aflate in situatii de urgenta care solicita servicii, inclusiv pentru persoanele care traiesc cu HIV sau care fac parte din grupuri vulnerabile. De asemenea, institutiile sanitare au responsabilitatea de a asigura (pentru toti pacientii si de catre toti angajatii) respectarea stricta a precautiilor universale – regulile pentru prevenirea infectarii cu bolile transmisibile prin sange.

Refuzarea serviciilor, tratamentul diferit, nejustificat medical, ruperea confidentialitatii, nerespectarea precautiilor universale constituie greseli profesionale si incalcari ale prevederilor legale.

Discriminarea in sistemul sanitar apare in special in serviciile de stomatologie, ginecologie, chirurgie, dar si in oftalmologie sau medicina de familie. Formele de discriminare intalnite sunt atat directe (refuz, izolare, jigniri), cat si indirecte (ruperea confidentialitatii, intarzieri in asigurarea serviciilor, adoptarea de masuri de protectie exagerate si nejustificate).