Discriminare

Discriminarea persoanelor care traiesc cu HIV, asa cum este definita de UNAIDS in «Protocolul pentru identificarea discriminarii impotriva persoanelor care traiesc cu HIV» reprezinta «orice masura care face o diferentiere arbitrara intre persoane in functie de statusul HIV confirmat sau suspectat ori in functie de starea de sanatate».

Discriminarea este determinata de lipsa de cunostinte, intoleranta, prejudecati si este strans legata de stigmatizarea, etichetarea persoanelor.

Efectele discriminarii sunt dramatice, atat pentru grupurile care sunt discriminate, cat si pentru cele care discrimineaza. Astfel, intr-o societate in care exista stigmatizare si discriminare pe criteriul HIV/SIDA, oamenii nu vor dori sa afle daca sunt infectati, vor fi siliti sa isi ascunda diagnosticul, nu vor accesa serviciile medicale sau sociale, nu vor avea curaj sa caute informatii care sa ii ajute in prevenirea infectarii. Discriminarea persoanelor vulnerabile social (din cauza varstei, comportamentelor, situatiei sociale, situatiei legale, orientarii sexuale etc.) duce la lipsa accesului acestora la informatii si servicii, expunandu-le riscului de infectare cu HIV.

Discriminarea se poate regasi la multe niveluri: politici sociale, legislativ, comunitar, institutional, interpersonal sau chiar intrapersonal (autodiscriminarea) – toate fiind strans legate intre ele si influentandu-se reciproc. In plus, de multe ori, discriminarea este subtila, mascata, greu de demonstrat si de recunoscut, unori fiind considerata chiar de persoanele discriminate ca masura sau atitudine justificata.

Stigmatizarea si discriminarea sunt injuste, atat in cazul persoanelor care traiesc cu HIV, cat si in cazul femeilor, persoanelor cu handicap, consumatorilor de droguri injectabile, persoanelor in varsta, femeilor implicate in sexul comercial, persoanelor fara adapost sau al persoanelor cu venituri reduse, al tinerilor etc.

Legislatia internationala si nationala protejeaza persoanele impotriva discriminarii si incearca, prin masuri afirmative, sa asigure sanse egale tuturor persoanelor.