Munca si educatie

Constitutia, Codul muncii si Legea invatamantului afirma ca toti cetatenii au dreptul la munca si la educatie. Din perspectiva medicala (recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii), diagnosticul de infectie HIV nu constituie un impediment pentru angajare sau integrare in scoala. Mai mult, persoanele infectate cu HIV nu sunt obligate sa divulge diagnosticul angajatorului sau institutiei de invatamant.

Totusi, exista in continuare situatii de discriminare atat in scoli, cat si la locul de munca. Acestea apar fie la angajare sau admitere in scoala, fie pe parcursul scolarizarii sau al contractului de munca, in ultimul caz fiind determinate de ruperea confidentialitatii. Exista deja precedente in care persoanele discriminate au sesizat incalcarea drepturilor lor, iar institutiile in cauza au fost sanctionate.

O situatie speciala o constituie solicitarea testului HIV la angajare de catre unele institutii, solicitare ce reprezinta nu numai o incalcare a vietii private a oricarei persoane careia i se reclama acest test, ci si o discriminare fata de persoanele care traiesc cu HIV.