Studiul de fata pune in ecuatie relatia dintre ofertantii de servicii sociale din Romania si beneficiarii acestor servicii: persoane cu HIV/SIDA si alte persoane vulnerabile fata de infectia cu HIV. Cercetarea investigheaza perspectiva (cunostinte, atitudini, practici) atat a unora, cat si a celorlalti cu privire la drepturile omului in contextul HIV/SIDA.
- Raport Human Rights Watch despre protectia tinerilor cu HIV/SIDA din Romania
- Studiu despre cunostintele si atitudinile persoanelor cu deficiente auditive privind infectia cu HIV si SIDA
- Consilierea pre- si post-test HIV: practici, bariere si oportunitati – studiu privind atitudinile, cunostintele si practicile medicilor din Bucuresti si Ilfov privind consilierea pre-testare HIV
- Studiu privind discriminarea fata de persoanele infectate cu HIV
“Viata nu asteapta – Esecul Romaniei in protectia si sustinerea copiilor si a tinerilor care traiesc cu HIV” este o cercetare efectuata de organizatia Human Rigths Watch in februarie 2006 cu privire la incalcarile dreptului acestora la educatie, sanatate, informatie, confidentialitate, angajare. Studiul a cuprins judetele Bacau, Constanta, Giurgiu, Ilfov si municipiul Bucuresti.
Multi dintre tinerii cu deficiente de auz nu numai ca nu au acces la canalele de informare in masa sau la educatie pentru sanatate, dar nici nu inteleg mesajele de prevenire, pentru ca limbajul mimicogesticular nu include semne pentru SIDA, virus, microb si deoarece, in multe cazuri, nivelul de dezvoltare nu permite intelegerea notiunilor abstracte.
Studiul ofera o masura a atitudinii medicilor si pacientilor fata de consilierea pre-test HIV. Rezultatele lui pot sugera directia pe care trebuie sa se axeze programele de pregatire adresate doctorilor, prin identificarea barierelor percepute de acestia in initierea consilierii.
Studiul a urmarit obtinerea unei imagini generale asupra discriminarii percepute de persoanele infectate cu HIV, precum si asupra situatiilor in care persoanele afectate de HIV considera ca au fost discriminate.
Stim foarte multe despre ce ar trebui sa faca farmaciile si care este rolul lor in reducerea riscurilor de infectie cu HIV/SIDA in randul consumatorilor de droguri injectabile; cunoastem, insa, foarte putine despre ce cred farmacistii cu privire la acest subiect.
- Presa si consumatorii de droguri
- Evaluarea riscurilor de infectare cu HIV prin comportamentele de injectare in randul utilizatorilor de droguri
In prezentarea utilizatorilor de droguri, mass-media tind sa reintareasca stereotipuri existente in mentalul societatii cu privire la utilizatorii de droguri. Principalele stereotipuri asociate de catre presa utilizatorilor de droguri sunt analizate in acest studiu.
105 interviuri in profunzime, realizate in randul consumatorilor de droguri, au scos in evidenta modele de comportament, de atitudine, de perceptie, de cunostinte si opinii legate de consumul drogurilor pe cale injectabila.
Studiu despre atitudinile, cunostintele si practicile utilizatorilor de droguri din Bucuresti privind injectarea, comportamentul sexual si folosirea prezervativului.
- Sexul comercial – perspectiva de sanatate publica si sociala
Primul studiu de anvergura asupra practicarii sexului comercial in Romania arata ca prostitutia este strans asociata cu consumul de droguri si cu traficul de persoane, reprezentand riscuri majore in ceea ce priveste transmiterea infectiei cu HIV si a altor infectii cu transmitere sexuala.